//5º edició Escola Ciemen 2020:”Drets col·lectius, feminismes i diversitats”

5º edició Escola Ciemen 2020:”Drets col·lectius, feminismes i diversitats”

Organitza: CIEMENFORMACIONS / TALLERS

Per què és fonamental el dret a la diversitat? L’escola anual del CIEMEN arriba aquest 2020 a la seva cinquena edició amb l’objectiu de reflexionar sobre aquesta pregunta clau i de donar-hi respostes. I, per a fer-ho, aborda les interseccions entre els drets col·lectius (sobretot, però no només, dels pobles) i els drets de les dones des d’una perspectiva històrica i de present, crítica i heterodoxa.

La pandèmia ens ha obligat a traslladar l’Escola a la tardor-hivern i, com a novetat més important, enguany l’oferim completament en línia. Com a aportació davant la crisi —en molts aspectes— a què ens enfrontem, el CIEMEN ha decidit que aquesta edició 2020 tindrà un preu molt popular. Però abans de comentar-lo…

De què parlarem?

El món modern i contemporani, configurat a partir de l’ascens i expansió del capitalisme sustentat sobre el patriarcat ja prèviament hegemònic, es configura en un context d’atac a moltes col·lectivitats, de no reconeixement dels seus drets i d’imposició de models uniformitzadors. Aquest procés, paradoxalment, té lloc en paral·lel amb l’ascens de l’humanisme i, posteriorment, de la il·lustració, i de les nocions de llibertat i progrés que hi són sovint associades, que en alguns casos són el germen de les resistències i contestacions que provaran de transformar-lo fins als nostres dies.

En el marc d’aquesta modernitat ambivalent sorgeixen i es mantenen situacions de vulneració de drets col·lectius i de les dones a tots els nivells, però també algunes escletxes des d’on es poden generar alternatives emancipadores.

L’Escola mostra les claus d’aquest procés per a afavorir-ne una millor comprensió, facilitar la interiorització de la vinculació entre vulneracions i contribuir a la cerca d’eines i mecanismes alternatius de resistència i transformació des dels drets dels pobles, els drets de les dones i els feminismes, amb mirades complementàries des d’àmbits tan diversos com l’ecologia, la llengua, les migracions, l’economia, les cures o els mitjans de comunicació.

S’hi pot inscriure qualsevol persona interessada a aprofundir en el coneixement dels drets col·lectius, dels drets de les dones, els feminismes i la diversitat, i de les interrelacions entre ells. No obstant això, els continguts de l’Escola estan orientats sobretot a estudiants universitaris i a persones que treballen en el tercer sector. També forneix d’eines útils a professionals d’àmbits com el periodisme, l’ensenyament o l’administració.

Coordinació acadèmica

Helena Ardèvol, Elena Ferreiro i David Forniès constitueixen el personal tècnic del CIEMEN i la Fundació pels Drets Col·lectius dels Pobles. Professionals especialitzats en diversitats socials i nacionals, responsables de la coordinació del programa formatiu de l’entitat i de la gestió dels projectes d’Educació per al Desenvolupament. L’Escola compta amb l’assessorament d’un consell expert format pels professors Antoni EstradéMariona LladonosaMontse López Amat i Albert Noguera.

Informació sobre la inscripció: Del 9 al 27 de novembre (inclòs) i cal fer-la a través del formulari on line que trobeu aqui.

Llengua

Castellà (al voltant del 90% de les sessions) i català (al voltant del 10%).

Acreditació

Certificat d’assistència per als participants que assisteixin a un mínim del 80% de les hores del curs.

L’Escola del CIEMEN és una activitat reconeguda oficialment pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.


Des del Dimecres 02 de desembre de 2020
18.00 h - Seguiment online
Fins al Dimarts 02 de febrer de 2021

Informació d'inscripció: Podeu contactar a Elena Ferreiro secretaria@ciemen.cat
Preu: La matrícula per a aquesta edició és de 35 euros