//EscolesCoop presenta una guia per crear Cooperatives formades per l’alumnat

EscolesCoop presenta una guia per crear Cooperatives formades per l’alumnat

Organitza: EscolesCoop i Barabara EducacióALTRES ESDEVENIMENTS

Com impulsar cooperatives creades pel jovent és la pregunta a la qual volen respondre des d’EscolesCoop, la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya. Amb el nou marc metodològic que podeu consultar aqui que han creat amb la col·laboració de la cooperativa Barabara Educació, pretenen donar a conèixer com es gestionen les cooperatives formades per alumnat i, així, transferir aquest coneixement als centres educatius.

El document relata, a partir de vuit fases, com ha de ser la creació i el seguiment d’aquestes cooperatives. La formació i motivació inicial, la constitució, planificació, formació, execució, retorn social, seguiment i avaluació i el tancament són les etapes per les quals ha de passar la cooperativa per funcionar correctament.

La Sheila Vilaseca, de l’Escola Guinardó de Barcelona, ha participat en la seva elaboració i apunta que una de les claus principals per tirar endavant una cooperativa d’alumnes és la motivació del professorat i que aquest cregui en la autonomia de l’alumnat. “Si tenim aquesta idea interioritzada, tot serà molt més fàcil”, convé.

Per a Vilaseca, és important plantejar a l’alumnat la cooperativa com “un model d’economia social i alternatiu al model econòmic imperant, destacant les diferències amb altres tipus d’empresa”. I, a partir d’aquí, es convida l’alumnat a crear-ne una.

Una de les idees clau del documet és que resulta essencial que hi hagi una reflexió al voltant de l’economia social i sobre el fet que una cooperativa ha de generar un impacte positiu en el seu entorn. En aquest sentit, Vilaseca remarca que “totes les cooperatives han de destinar un mínim d’un 20% a un projecte d’entorn que l’alumnat trii, amb clara finalitat social”.

A l’Escola Guinardó, l’alumnat que s’ha unit en un model cooperatiu ha dut a terme activitats que van des de l’organització de festes per als més menuts i activitats com tardes de cinema fins a vendes de llibres de segona mà i la realització de treballs de millora del pati del centre, en què el client ha estat la pròpia escola.

Tanmateix, són moltes les competències transversals que assolirà l’alumnat en aquest procés. Tant habilitats comunicatives, com assertivitat empatia ensenyament multidisciplinari des del món matemàtic fins a l’artístic són totes les variants que l’alumnat podrà aprendre a través d’aquesta experiència.

A banda, afegeix Vilaseca, de conèixer els diferents tipus d’empresa o fer un pla d’empresa, adquirir una idea del negoci que volen tirar endavant i fer-ne la planificació. “Les cooperatives d’alumnes donen molt de joc, tot plegat no es queda en un marc purament teòric sinó que l’executen, es tracta de fer un pla d’acció perquè l’alumnat el pugui dur a terme i fer realitat”, rebla.

Ja l’any 2016 EscolesCoop va crear la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, coneguda com a AlumnesCoop. Aquesta federació compta amb 105 cooperatives formades per alumnat d’escoles cooperatives, públiques i concertades.

Com expliquen des d’EscolesCoop, les cooperatives formades per alumnat són idònies per aprendre i adquirir competències i habilitats dins l’estratègia pedagògica. El punt clau del funcionament, asseguren, és posar a l’alumne al centre de tot.


Des del Dimarts 07 de setembre de 2021
Seguiment online
Fins al Divendres 31 de desembre de 2021