//Estudi sobre la implementació de l’Ingrés Mínim Vital

Estudi sobre la implementació de l’Ingrés Mínim Vital

Organitza: Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UABALTRES ESDEVENIMENTS

ECAS i l’Ajuntament de Barcelona han presentat l’Estudi sobre la implementació de l’Ingrés Mínim Vital, elaborat per l’IGOP-UAB. El document recull l’experiència d’entitats i serveis socials, que reclamen simplificar els requisits i processos per accedir-hi amb l’objectiu d’ampliar-ne la cobertura. Actualment en queden exclosos nombrosos col·lectius i perfils en situació de gran vulnerabilitat i l’Administració està col·lapsada.

El president d’ECAS, Xavier Puig, ha reclamat “un sistema de garantia de rendes basat en drets“, que superi el model pal·liatiu actual per combatre les desigualtats i poder garantir una vida digna a tota la població. La comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, ha assegurat que “la garantia d’ingressos està plenament en agenda dels governs municipals” i ha defensat “el dret a una renda bàsica“. Ha lamentat també que “de vegades, l’administració sembla més un laberint burocràtic que una institució al servei de la ciutadania” i ha denunciat el “doble circuit” que segrega els pobres i els obliga a recórrer als serveis o les entitats socials per fer efectius els seus drets.

El document publicat inclou una sèrie de recomanacions per a la millora de l’IMV que Carlos Delclós, coordinador del grup d’investigació que l’ha realitzat i membre de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), ha resumit en tres claus: “Elaborar un reglament que aclareixi el paper de tots els actors implicats, alleujar la càrrega administrativa reduint el número i la complexitat dels requisits, i adoptar una mirada interadministrativa que millori la interoperabilitat i la transferència de documents”. A més, en base a l’estudi ha suggerit individualitzar l’accés a la prestació en lloc de condicionar-lo a la unitat de convivència, habilitar finestretes úniques per gestionar l’IMV i elaborar una guia pràctica per a les entitats que acompanyen i fan seguiment del procés.

La presentació de l’informe ha comptat amb una taula rodona en què han intervingut representants de Càritas, el Casal dels Infants, la Fundació Surt i Insercoop. Les professionals han explicat amb detall les complicacions per tramitar les sol·licituds, “un procés llarg que porta les persones a desistir” –en paraules de Glòria Llopis— agreujat per la bretxa digital: “Cap família de les que hem atès hauria pogut fer el tràmit sola“. La confusió i la inseguretat jurídica té a veure amb alguns dels requisits, però també amb els canvis en la normativa: “La llei ha patit cinc modificacions en deu mesos, la qual cosa dificulta l’acompanyament, tenir clar quins són els requisits i els procediments”, ha afegit Carme Ferreiro.

L’estudi s’ha dut a terme després d’una primera diagnosi per part de les entitats socials que ECAS va recollir al document Per què un ingrés mínim vital quan cal una renda bàsica universal? (PDF), que assenyala ja la insuficiència de l’IMV per fer front a la pobresa i la precarietat estructurals de la nostra societat, accentuades i agreujades per l’emergència social derivada de la pandèmia de covid-19. Les perspectives que podrien obrir els fons de recuperació Next Generation de la Unió Europea estan molt condicionades a les prioritats polítiques que estableixin els governs, tal com ha apuntat Xavier Puig: “Davant els projectes de reconversió que presenten els grans grups i corporacions, caldrà veure quin és l’impacte real per a les persones i qui en traurà benefici”.

Trobareu tota la informació relativa a aquest informe en aquest enllaç.


Des del Dilluns 29 de març de 2021
Seguiment online
Fins al Dimarts 30 de novembre de 2021