//Manifest Fridays for Future emmarcat dins l‘Acció Climàtica del 19/03

Manifest Fridays for Future emmarcat dins l‘Acció Climàtica del 19/03

Organitza: Fridays For Future BarcelonaALTRES ESDEVENIMENTS

Fridays for Future Barcelona, 19 de Març de 2021

Fa un any la vida es va aturar. Dins d’un ritme frenètic imposat de treballar, menjar, dormir i tornar a treballar, no vam fer cas a les alertes del sistema sanitari. La pandèmia de la Covid-19 és el símptoma d’una crisi sistèmica. Hem sobrepassat els límits de la terra i igual que fa un any, aquells que governen i controlen l’economia han optat per robar-nos el nostre present i futur.

ENS ROBEN EL TEMPS. Estem davant d’una crisi social i ecològica sense precedents. En tres anys superarem l’increment d’1,5 °C límit establert a l’Acord de París, segons Nacions Unides. Denunciem el sistema que posa els beneficis del capital per sobre de la vida. Que ens roba el temps amb horaris infernals de treball, per créixer. Que ens roba el temps contaminant el nostre aire i la nostra aigua, per créixer més. Que ens roba el temps amb la inacció política davant l’emergència climàtica, per fer créixer el que ja està col·lapsant. És aquest sistema el que ens deixa sense futur i ens precaritza el present.

ENS ROBEN EL PRESENT. Ens passem anys estudiant per accedir a llocs de feina amb condicions nefastes, tot per tal de fugir de més de 38% d’atur juvenil a Catalunya. Condicions que ens aboquen a sobreviure i no a viure, i que no ens deixen temps per qüestionar aquest model de creixement sense límits en un món que és finit. Com a conseqüència, més d’un 20% de joves tenen símptomes depressius i el suïcidi és la principal causa de mort no natural entre joves. No podem normalitzar el que no és normal.

LES ELITS ENS ROBEN. Amb l’excusa dels dogmes de la ‘productivitat’ i la ‘competitivitat’, s’apoderen dels nostres temps i cossos. Tot i que tenim els índexs de productivitat més alts de la història, encara no n’hi ha prou. Sempre es troben oportunitats per a inventar ‘noves necessitats’ que legitimen el creixement a costa de perdre el sentit de la vida treballant per cinc euros l’hora. Mai n’hi ha prou quan l’avarícia és la que pilota. Deixem de normalitzar que hi hagi grans empreses que ‘ens donen feina’. Necessitem recuperar la sobirania sobre el nostre present estudiantil i laboral. No podem dependre d’un sistema productiu del qual la COVID-19 n’ha visibilitzat les escletxes. No volem produir més pel seu lucre, volem temps per treballar per les nostres vides i el nostre futur.

ENS ROBEN EL FUTUR. Un món on la temperatura global augmenti en 1,5°, 2° o 3° dificultarà i molt la possibilitat de tenir una vida digna. No és una qüestió de quant de temps ens quedi per sobrepassar els punts de no retorn climàtic. Es tracta d’assenyalar responsabilitats i falses solucions. Hem d’informar-nos entre totes per lluitar contra les fal·làcies del greenwashing com les etiquetes ‘bio’ i les promeses de neutralitat d’emissions. Es tracta de resistir a l’especulació i acaparament de terres dels fons d’inversió, al creixement descontrolat d’infraestructures i als nivells de contaminació insalubres. Es tracta de dedicar esforços econòmics a regenerar ecosistemes i reparar injustícies socials. Però en comptes d’això, l’IBEX 35 s’apropia dels cent mil milions d’euros dels fons del Next Generation de la Unió Europea.

EXIGIM NOUS TEMPS. Nous temps de canvi profund, de deixar enrere les precaritzacions del present per construir un món just per les persones i la natura. Exigim responsabilitats a aquells que fan de l’ecocidi una manera d’obtenir beneficis monetaris a gran escala. Exigim planificar l’inevitable decreixement de forma socialment justa. Exigim vides més pausades, temps per les cures i per fer cas a l’emergència ecosocial. Com a jovent, volem vides dignes amb lloguers dignes, treballs dignes i esperances. Cal reestructurar el sistema racista, imperialista i patriarcal que deixa el pes de les seves conseqüències sobre els cossos i territoris que resisteixen l’ecocidi que vivim. És possible i sobretot, imprescindible.

ÉS TEMPS D’ACTUAR. Mentre es mantinguin totes aquestes incoherències, nosaltres seguirem denunciant que ENS ROBEN EL TEMPS, ens roben el futur, i ens roben la vida.

La XES ens adherim al text del col·lectiu Fridays for future, que reivindica un canvi de sistema davant la situació d’emergència climàtica i social actual.

El col·lectiu convoca una concentració el proper 19 de març a Barcelona, a les 17h30 a Arc de Triomf, emmarcada dins l‘Acció Climàtica d’aquell dia.


Des del Divendres 19 de març de 2021
17.30 h - Seguiment online i presencial
Fins al Divendres 30 de abril de 2021