//Visita virtualment l’exposició “Defensores de l’aigua al país de la pluja”

Visita virtualment l’exposició “Defensores de l’aigua al país de la pluja”

Organitza: Enginyeria Sense Fronteres grup el SalvadorALTRES ESDEVENIMENTS

Encara no fa un any que la pandèmia va entrar a les nostres vides i sembla que ja no queda cap racó per ser digitalitzat. Ens hem acostumat a fer reunions i seminaris a través de les pantalles, però també vermuts i aniversaris. Ara anem un pas més enllà i presentem la versió virtual de l’exposició “Defensores de l’aigua al país de la pluja”, del grup El Salvador.

El Salvador rep una gran quantitat d’aigua en forma de pluja (1.783mm/any), més que Anglaterra, però tan sols s’utilitza el 3% d’aquesta. Tot i així, segons dades del Ministeri de Medi Ambient i Recursos Naturals de El Salvador (2004) el 90% de les aigües superficials presenten alts nivells de contaminació química o biològica, limitant el desenvolupament de la vida aquàtica, encarint la poca aigua apte i generant problemes de salut. A més, les pluges es concentren en uns pocs mesos a l’any, de juny a octubre aproximadament, creant una gran època de sequera.

La problemàtica apareix en la gestió govenamental d’aquesta aigua, sense un marc legal que reguli el recurs hídric, es sobreexplota el 20% de l’aigua per ús industrial, les aigües superficials estan contaminades, i el medi ambient es destrueix sobreexplotant el sòl pel cultiu de canya de sucre en la seva majoria.

Això afecta a la població, augmentant els riscos ambientals, en la salut i la qualitat de vida, en l’economia de les persones i generant conflictes socials especialment a les dones i nenes que són les que s’ocupen de les tasques de la llar.

Donem veu a tres dones defensores del Dret Humà a l’Aigua a El Salvador que ens expliquen la seva vivència i les lluites a les quals s’enfronten posant en risc la seva vida, buscant alternatives i denunciant la falta d’una regulació estatal del recurs hídric. Indústria minera, contaminació de les aigües, destrucció del medi ambient, sobreexplotació d’aigua d’aqüífers, falta d’aigua domiciliar, agrotòxics i amenaces contra la vida de les persones i familiars. Contra tot això s’organitzen, construeixen i s’autogestionen els seus propis sistemes d’aigua per canonada, a partir de models comunitaris i entitats sense ànim de lucre. Defensen que el recurs hídric no ha de suposar un enriquiment per a ningú i que l’estat ha de garantir-ne l’accés a tothom, amb un marc legal que ho reguli.


Des del Dilluns 01 de febrer de 2021
Seguiment online
Fins al Dimecres 31 de març de 2021