//Ympulsa: empoderar 70 migrants a través ocupació i així millorar seva participació nostra societat

Ympulsa: empoderar 70 migrants a través ocupació i així millorar seva participació nostra societat

Organitza: YMCAFORMACIONS / TALLERS

Al llarg d’aquest any, YMCA a Barcelona donarà suport a 70 persones d’origen migrant per promoure la seva participació en la societat d’acollida creant xarxa comunitària. Aquesta iniciativa, batejada amb el nom d’Ympulsa, utilitza l’ocupació com a eina per aconseguir aquest objectiu.

L’atur, la precarietat i la inestabilitat s’han convertit en, barreres, agreujades per la Covid-19, respecte la integració en la societat dels més vulnerables. Entre ells, els immigrants estan més exposats per no tenir, en molts casos, xarxes familiars o de suport al nostre país.

Per contrarestar-ho, el programa Ympulsa ,que es desenvolupa des de gener de 2020 al nostre centre de Barcelona, ofereix un itinerari individual i personalitzat als participants per a l’accés a l’ocupació. A la província, se situa 16% de la població no comunitària d’Espanya (font: DADES INE, juliol 2020).

“Ympulsa és una eina per integrar els migrants a través de l’ocupació. Davant les barreres que sovint han de superar, els ajudem amb itineraris i entrenaments especialitzats perquè puguin aconseguir un treball digne i estable.”. Flavia Álvarez Fernández, tÈcnica d’ocupació del Programa Ympulsa.

Al principi, el programa realitza entrevistes amb ells per desenvolupar un diagnòstic sociolaboral. Després d’això, s’elabora un pla d’acció amb orientació, formació (alfabetització digital, auxiliar de supermercat, manipulació d’aliments, etc.) i suport en la recerca de feina.

Finalment, l’equip d’ YMCA a Barcelona porta a terme una intermediació amb les empreses per fomentar la contractació de participants. D’aquesta manera, les empreses s’involucren en la lluita per reduir els estereotips xenòfobs i per millorar “la comprensió i la cooperació entre persones de diferents cultures”.

No hem d’oblidar que l’epidèmia del Covid-19 és una nova crisi pel mercat laboral que amenaça més greument als immigrants. La taxa d’atur dels nascuts fora de la Unió Europea és del 27% a Catalunya el primer trimestre del 2021. Per contra, entre les persones amb nacionalitat espanyola, és del 10% (font: INE).

Com a resultat, el 54%de la població estrangera es troba en risc de pobresa o exclusió social (segons dades de l’informe Arope 2020). L’equació de la desigualtat afegeix un factor més que aquesta crisi ha posat sobre la taula: la bretxa digital.

Segons l’anàlisi de l’INE (abril de 2020), el 42% de les famílies que ingressen menys de 900 euros al mes, no disposen d’ordinador propi. Això implica que almenys 1.132.037 famílies, moltes d’elles d’origen migrant, no tenen garantit l’accés a internet i l’ús d’eines telemàtiques.

Des de l’inici del programa, fins l’actualitat, volem ajudar a 130 persones a Barcelona a millorar la seva ocupabilitat i oportunitats laborals.

El projecte “Ympulsa: Itineraris individualitzats d’inserció sociolaboral de persones immigrants”, es desenvolupa a Barcelona, Màlaga i València. Entre els tres centres, el nostre objectiu és atendre 185 migrants durant el 2021.

Programa adreçat a persones nacionals d’un país no pertanyent a la Unió Europea, amb permis de treball en vigor i que no tinguin feina en aquest moment.

Aquesta iniciativa està finançada per la Direcció General d’Inclusió i Atenció Humanitària i el Fons Social Europeu.


Des del Dimarts 08 de juny de 2021
12.00 h - C/ Jaén 7-15, Barcelona
Fins al Divendres 31 de desembre de 2021

Informació d'inscripció: Si estas interessat/da en el Ympulsa, posa't en contacte amb nosaltres enviant un correu a barcelonaocupacio@ymca.es